CORE Sempozyumu Gerçekleşti

CORE Sempozyumu Gerçekleşti

TARİH: 05 Nisan 2024

CORE Sempozyumu Gerçekleşti

TU Delft Mimarlık Fakültesi'ndeki Tasarımda Bilişim kürsüsü, mimarlık eğitiminde depremle ilgili çalışmaları ele alan uluslararası ve disiplinlerarası bir sempozyum düzenledi. Etkinlik, İzmir Mimarlık Merkezi ev sahipliğinde 3-4 Nisan 2024 tarihlerinde gerçekleşti.




Sempozyum, TU Delft Yapı Teknolojisi yüksek lisans programı kapsamında, Tasarımda Bilişim kürsüsü ile birlikte Yapı Tasarımı ve Mekaniği kürsüsü tarafından düzenlendi. Bu etkinlik, Şubat 2023'teki depremlerin ardından Depreme Dayanıklılık ve İyileştirme konusunu ele alan CORE stüdyosunun devamı niteliğindeydi. Stüdyo, yapısal tasarım yöntemleri ve dijital teknolojilerin kullanımına odaklandı ve deprem yönetiminin tüm aşamalarını kapsayan 17 proje geliştirdi. Sempozyumda, TU Delft öğrenci projelerinin yanı sıra Türkiye'deki çeşitli mimarlık okullarında yürütülen depremle ilgili çalışmalar da sergilendi. Sergi, Sevil Sarıyıldız'ın açılış konuşmasının ardından saat 11.00'de açıldı. İki günlük etkinlik programında, Hollanda ve Türkiye'den katılan akademisyenler deprem konusunda sunumlar gerçekleştirdi ve farklı mimarlık okullarındaki deneyimlerini paylaştı. Ayrıca, Hollanda ve Türkiye'den öğrencilerin katılımına açık atölye çalışmaları düzenlendi. Sempozyumun koordinasyonunu TU Delft'ten Sevil Sarıyıldızve Serdar Aşut ile İzmir'den İlker Kahraman üstlendi. Etkinlik içeriği, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstinye Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden akademisyenler ve öğrencilerin katkılarıyla şekillendi. Sempozyumun ana sponsoru Hollanda Ankara Büyükelçiliği oldu ve etkinlik MipMap Technologies tarafından da desteklendi. Katkı ve katılım sağlayan herkese çok teşekkür ederiz.


3 Nisan Çarşamba günü etkinlik öğrencilerin sergi kurulumuyla başladı. Kurulumun ardından Prof. Dr. Sevil Sarıyıldız (TU Delft)’ın konuşmasıyla sergi açılışı gerçekleştirildi. Öğrenciler, ziyaretçilere projelerini sundular.


























Sergi açılışı sonrasında konferans salonunda Prof. Dr. Sevil Sarıyıldız(TU Delft,) Dr. İlker Kahraman (IUE, 45. ve 46. Dönem TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı), Mimar Uğur Yıldırım (TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı), Alper Sami ÇAYIR (Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı), Joep Wijnands (Ankara Hollanda Büyükelçisi), Yavuz Eren (CTO, MiPMaP Technologies) açılış konuşmalarını gerçekleştirdiler.










Mimar Sabri Emre Uras (İskenderun Mimarlar Odası), 6 Şubat depremi sonrasında inşa edilen konteyner şehirlerine ilişkin alan çalışması ve mevcut durum üzerine sunum gerçekleştirdi. İTÜ'den Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Deprem Dizisi sırasında binaların performansını ele aldı. Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Şahmaran, deprem felaketi atıklarının inşa edilmiş çevrede döngüsel ekonomiye geçişi konusunu işledi. İTÜ'den Prof. Dr. Birgül Çolakoğlu, mülkiyetten sorumluluğa inşa edilmiş çevrede hızlandırılmış döngüsel ve dijital geçişte mimarın yeni rolünü tartıştı. TU Delft'ten Dr. Serdar Aşut ise Probleme Dayalı Öğrenme, Öğrenci Failliği ve disiplinlerarasılığı CORE örneği üzerinden açıkladı.













Sunumların ardından İlker Kahraman moderatörlüğünde bir forum gerçekleştirildi. Bu değerli etkinlikte, katılımcılarımız değerli konuklara sorular yöneltme şansını yakaladılar. Forum, mesleki iyileştirmeler için tartışmaların yapıldığı ve katılımcıların fikir alışverişinde bulunduğu bir atmosferde geçti.













Etkinliğin ikinci günü, değerli konuklarımızın sunumlarıyla başladı.

Sunumlar kapsamında, Dr. Uğur Demir(İYTE) Türkiye'nin depremlerinden çıkarılan yapısal dersleri ele alırken, Dr. Simona Bianchi (TU Delft) de depreme dayanıklı sürdürülebilir binalar için araştırma ve devam eden gelişmelerin genel bir değerlendirmesini sundu. Dr. Lale Başarır(İUE), Afet Yönetimi ve Afet Sonrası Konutlarını Entegre Etmek: Arch 302 Stüdyosu'nda Dayanıklılık Tasarımı başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Yenal Akgün(DEÜ) ve Prof. Dr. Hümeyra Birol(DEÜ), Deprem Bölgelerinde DEÜ'nün İnsani Yardım Girişimlerinin Genel Bir Değerlendirmesini sundu. Dr. Mauricio Beltran Morales (Yaşar Üniversitesi) ise Antakya'da Geçici Sosyal Mimarlık - Ardıç Projesi'ne ilişkin detayları paylaştı.














Kısa bir moladan sonra sunumların ikinci kısmı ODTÜ Urgent Design Studio, "Yaparak Öğrenme" anlatımı ile başladı. Herkes için Mimarlık oluşumundan Dr. İbrahim Emre Gündoğduve Dr. Sarper Takkeci, "Afet Sonrası Yeniden İnşa Planları" konulu bir sunum gerçekleştirdi. TU Delft Mimarlık Öğrencileri tarafından kurulan Architectural Recovery Team, bir öğrenci projesini bir aile için bir ev haline dönüştürme konusundaki çalışmalarını katılımcılarla paylaştı. TU Delft Yapı Teknolojisi Öğrencileritarafından oluşturulan CORE ekibi de atölye çalışmaları öncesinde "Deprem Dayanıklılığı ve Kurtarma için Hesaplama" başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi.








































Değerli sunumlarının ardından, öğrenciler ve atölye yürütücüleri atölye alanında hazırlıklar yaptı.



Hazırlıkların sonrasında TU Delft ekibi “Large-scale risk assessment of hydraulic structures in earthquake-prone regions”(Bryan, Bob), “Emergency shelter design” (Dimitra, Sasipa, Amir, Elisa), “Reuse of post-earthquake structural elements”(Nefeli, Tahir), “Tool to guide the decision-making process during earthquakes”(Djani, Aashish), “Resilient Design: Innovation Amidst Earthquakes, Automation of the structural analysis of a wooden and aluminum suspended facade under earthquakes, and development of a bracket connection using FEM Models” (Georgia), “Automated active mass damper system for seismic vibration control in structures” (Ece, Daniel), “Shear wall seismic design and optimization strategies” (Georgia, Sareh, Feras); Architectural Recovery Team; İYTE ekibi “Seismic Risk Evaluation for Earthquake Resistant Buildings using Computational Design and Artificial Intelligence in the Conceptual Phase”(Fatma Ak); ODTÜ ekibi “Think & Design & Prototype: Quick Solutions for Interior Scheme of the Wooden Housing Unit”(ATS); İTÜ ekibi “Measuring the access of emergency assembly areas for education and healthcare buildings” (Res. Asst. Esma Selen Aksoy, Res. Asst. Burcu Kismet) başlıklı atölye çalışmalarını sunumlar için hazırlamaya başladı. Atölye çalışmalarına katkı koyan yürütücüler arasında Mimar Frank Schnater, Dr. Berk Ekici, Dr. Cemre Çubukçuoğlu, Dr. Pelin Özkan ve Dr. Feral Geçer Sargın da vardı.


















Yoğun geçen çalışmalarının sonrasında ekipler, hazırladıkları sunumları katılımcılarla paylaştılar. Sunumlar tamamlandıktan sonra Prof. Dr. Sevil Sarıyıldız ve Dr. Serdar Aşut kapanış konuşmaları ile CORE Sempozyumunu sonlandırdılar.




























5 Nisan Cuma günü TU Delft öğrencileri Efes, Selçuk, Şirince ve Kuşadası gezilerini gerçekleştirdiler.